Кожен з нас купуючи харчову продукцію майже завжди перед тим як її придбати дивиться на етикетку, щоб переконатись що ця продукція не містить ГМО.
Але можливо не кожний знає, що таке ГМО і з чим його їдять. От ми зараз це і з’ясуємо.
У Законі України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» надається визначення ГМО. Під визначенням генетично модифікований організм (ГМО) – розуміють будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах, а саме: рекомбінантними методами, методами, які передбачають безпосереднє введення в організм спадкового матеріалу, злиття клітин або методами гібридизації.
Тобто, якщо кажучи простими словами ГМО – це організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії.
Існує ряд продуктів, які підлягають обов’язковій перевірці на визначення вмісту генетично модифікованих організмів. Нижче наведений перелік харчових продуктів, які підлягають обов’язковій перевірці на вміст генетично-модифікованих організмів (ГМО):
На всю іншу продукцію проведення експертизи та отримання протоколу на ГМО заявник робить за власним бажанням.
Строк отримання протоколу на вміст ГМО складає 3-4 дні. Вартість проведення робіт по визначенню ГМО залежить від асортименту продукції.